Diari de guerra de Domènec Piqué- del 4 juny 1938 al 29 abril 1939


8 d’agost 1938- “operación preconcebida”
19 març 2006, 20:22
Filed under: 3- De la Batalla de l'Ebre a l'hospital a Barcelona

De bon matí toquen diana; llevar-se i a buscar el cafè que ens donen a l’era del Mas. El dia ha passat arreglant el campament. Al Mas s’instal·len les oficines, el comissariat, la cuina i el dormir dels oficials .

El lloc on estem queda separat del Mas i hi muntem un servei de guàrdia. Ens prohibeixen anar al poble i no podem moure’ns dels voltants.

[@more@]

A l’hora de dinar, un cop estem formats a l’era per recollir el "ranxo" es presenten el tinent, el comissari i altres i ens llegeixen l’ordre del dia de la 42 Divisió, en la qual es va constar l’heroic comportament del 2ºBatalló de la 59 Brigada, per la seva "brillante operación de castigo llevada a cabo en Fayón gracias a la cual la ofensiva iniciada con el paso del Ebro por el ejercito popular tuvo más profundidad" i endemés entre moltes altres coses també diu "que no ha sido ninguna derrota el volver a cruzar el río, sino que fué una operación concebida así por el mando". Un cop llegida ens feu un parlament el Comissari i finalment ens distribueixen les llenties amb carn, plat obligat de les grans solemnitats, per no variar dels altres dies.

Lo succeït aquest dia em demostrà una vegada més la incapacitat i pocs escrúpols dels qui portaven la direcció, desprès d’una derrota i una fugida de campi qui pugui, que costà moltes vides, resulta esser "una operación preconcebida por el mando". Veritablement mort i desgràcia per tot arreu.

Comentaris tancats a 8 d’agost 1938- “operación preconcebida”

css.php