Diari de guerra de Domènec Piqué- del 4 juny 1938 al 29 abril 1939


16 d’agost 1938- Tot fent la primera guàrdia
25 març 2006, 18:09
Filed under: 3- De la Batalla de l'Ebre a l'hospital a Barcelona

Per esser el primer dia ens toca ja a tots tres anar al poble, desprès d’esmorzar agafem el fusell on inclús ens hi fan posar baioneta i amb el plat i la manta cap al poble s’ha dit. Allí ens dirigim cap a l’església i en una casa que resulta ser l’Ajuntament on hi havia instal·lat el "gobierno militar", hi trobem formats altres soldats que son del 1er Batalló, que han vingut fent la guàrdia els dies anteriors. Fem el rellevament de la guàrdia i ens distribueixen pels llocs on s’ha de prestar servei.

Al campanar de l’església, un soldat amb la consigna de vigilar l’aviació, cas d’oir o veure aparells enemics tocar immediatament la campana com a senyal de perill per avisar al poble.

[@more@]

Quatre més en una altra casa on s’ha de fer guàrdia a la porta, son les oficines i despatx del jefe de la brigada, i altres carretera.—-, a l’entrada del poble per demanar la documentació a tothom que entri o surti.

A mi em fa molta gràcia tot això, com que no havia tingut de fer mai semblants papers, em ve de nou i em distreu molt de la verdadera situació en que em trobava i fins em feia oblidar del que feia pocs dies m’havia passat.

Al vespre, en fer-se fosc, es passejava una patrulla que feia tancar totes les cases, quedant terminantment prohibit que es veies la més mínima claror interior, ja que si en passar es traslluïa, encara que fos per una escletxa dels finestrons, la més petita claror se’ls amenaçava de denunciar-los per feixistes i de fer senyals a l’enemic.

Pobre gent!. Treballant al camp, perquè així contribuïen a la guerra. i al vespre no se’ls permetia ni tan sols poder estar sentats al peu de la casa per prendre la fresca. Sort que només hi havia que vells, dones i criatures i no els tocava altre que obeir.

A l’endemà vingueren a rellevar-nos i tornarem al campament. Hi tornarem altres vegades i de veritat que era distret.

Comentaris tancats a 16 d’agost 1938- Tot fent la primera guàrdia

css.php